Επικίνδυνη για τους ποδηλάτες η Ελλάδα!

podilato

Τώρα πλέον το έχουμε και με τη βούλα! Όσοι κυκλοφορούν στη χώρα μας με ποδήλατο είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους και ταλαιπωρούνται από την έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Αυτό προκύπτει από έρευνα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, που πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ποδηλατιστών ECF.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα ισοβαθμεί στην 24 θέση μαζί με τη Μάλτα και αφήνει πίσω της μόνον την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Η πρώτη τριάδα με τις χώρες, που είναι φιλικότερες προς τους ποδηλάτες, απαρτίζεται από τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τις Φινλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία και Σλοβακία/Αγγλία (ισοβαθμούν).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Σλοβενία, που ανέβηκε στην έβδομη θέση, προσπερνώντας χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία και η Γαλλία. Αρκετά κράτη, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης έρευνας του 2013, ενώ είναι εμφανές ότι μεγάλο έλλειμμα εμφανίζουν οι βαλκανικές και οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες.
Ο ΕCF κατέληξε σε αυτή τη συνολική βαθμολογία χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. Αυτά ήταν ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν σε κάθε χώρα ποδήλατο για τις τακτικές μετακινήσεις τους, η ασφάλεια των ποδηλατιστών στην κυκλοφορία, η σημασία του ποδηλατοτουρισμού, το μέγεθος της αγοράς ποδηλάτων και ο αριθμός των μελών, που είναι οργανωμένοι σε ποδηλατικούς συλλόγους.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ολλανδία χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις το 36% των πολιτών και στην Ελλάδα μόλις το 2%. Επίσης η πατρίδα μας είναι η 9η πιο επικίνδυνη χώρα για να οδηγείς ποδήλατο, ενώ στη Σλοβενία πωλούνται 120 ποδήλατα ανά 1.000 κατοίκους τον χρόνο και στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από 30.
Αιτία της κακοδαιμονίας του ποδηλάτου στη χώρα μας είναι σίγουρα και η έλλειψη ενός δυνατού λόμπι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αριθμός μελών σε ποδηλατικούς συλλόγους αναγνωρισμένους από τον ECF ανά εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην Ελλάδα κοντά στο μηδέν! Την ίδια στιγμή είναι οργανωμένοι σε τέτοιους συλλόγους περίπου 3.000 πολίτες της Δανίας και του Λουξεμβούργου ανά 1.000 κατοίκους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: